English (United Kingdom)

Levá dolní končetina

Dolní končetina

Dolní končetina nese celou váhu vzpřímeného těla a přenáší velké síly, které na ni působí při skoku či běhu. Proto jsou kosti dolní končetiny silnější a objemnější než odpovídající kosti horní končetiny. Dolní končetina má tři oddíly – stehno, bérec a nohu.

Kost stehení (femur) (Download)

Kost stehenní je jedinou kostí stehna. Je největší a nejsilnější kostí v těle. Její stálá struktura odpovídá faktu, že nese zátěž 280 kilogramů na centimetr čtvereční. Kost stehenní míří mediálně (tj. směrem dovnitř) ke koleni.

Čéška (patella) (Download)

Čéška je trojúhelníková sezamská kost uložená ve šlaše čtyřhlavého svalu stehenního, který se připojuje na přední stranu kosti lýtkové. Chrání tak kolenní kloub vepředu a zlepšuje pákový převod stehenních svalů probíhajících přes koleno.

Bérec (crus)

Bérec je označení pro  části dolní končetiny mezi kolenem a kotníkem. Kostru bérce tvoří dvě souběžně uložené kosti, kost holenní a kost lýtková. Kost holenní je masivnější než tyčkovitá kost lýtková a leží mediálně od ní. Tyto dvě kosti se spojují navzájem nahoře i dole.

Kost holenní (tibia) (Download)

Kost holenní drží váhu těla, která je na ni přenášena z kosti stehenní a přenáší ji dále na nohu. Co se týče velikosti a délky, následuje hned za kostí stehenní.

Kost lýtková (fibula) (Download)

Kost lýtková je tenká kost se dvěma vybíhajícími konci. Na horním konci je hlavička a na dolním konci je zevní kotník.